GEÇİCİ KORUMA STATÜSÜ NEDİR?

Geçici koruma, olağanüstü şartlar altında ülkesinden ayrılmak zorunda kalmış ve geri dönme imkanı olmayan KİTLESEL koruma ihtiyacının olduğu durumlarda devreye konulan bir mekanizmadır.

Geçici koruma, istisnai bir prosedürdür.

Yer değiştiren ve kendi ülkesine dönemeyecek kişilerin kitlesel akını durumunda, özellikle sığınılan ülkenin sığınma sisteminin kitlesel akın karsısında yetersiz kalması halinde, bu kişilere sağlanacak acil ve geçici korumadır.

GEÇİCİ KORUMA STATÜSÜ BAŞVURULARI NEREYE YAPILIR?

Geçici Koruma Statüsü Başvuruları İl Göç İdaresi Genel Müdürlüklerine yapılır.

  1. Ön Kayıt
  2. Güvenlik Soruşturması
  3. Kayıt

Ön kayıt sırasında yetkili personel başvuru sahibine çeşitli sorular sorarak ad, soyad, doğum yılı ve doğum yeri gibi temel bilgilerini alacaktır.

Yabancının yanında kimliğine dair bir belge bulunuyorsa bunu yetkili makamlara sunması önemlidir. Ancak böyle bir belgenin olmaması halinde yabancının beyan edeceği bilgiler esas alınacaktır.

Ön kayıt esnasında başvuru sahibinden ayrıca parmak izi gibi veriler de alınacaktır. İletişim bilgileri ve ikamet adresini doğrulayan belgeler de (örneğin fatura, ikametgâh veya kira sözleşmesi) talep edilecektir.

Ön kayıt işlemi tamamlandıktan sonra Emniyet Müdürlüğü tarafından yürütülen 30 günlük bir güvenlik soruşturması süreci vardır.

Yapılan güvenlik soruşturmasının ardından başvuruya engel bir durum tespit edilmezse Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından geçici koruma kapsamına alınmasına karar verilir. Bu kişiler, İl Göç İdaresi Müdürlüğüne giderek kayıt işlemlerini tamamlamakla yükümlüdürler.

Kayıt işlemini tamamlayan yabancıya Geçici Koruma Kimlik Belgesi verilir.

GEÇİCİ KORUNANLARA SAĞLANAN HİZMETLER NELERDİR?

· Ücretsiz sağlık hizmetleri
· Ücretsiz eğitim hizmetleri
· İş piyasasına erişim hizmetleri (Çalışma izni şartı ile)
· Tercümanlık hizmetleri
· Hukuki temsil ve adli yardım
· Diğer sosyal yardım ve hizmetler

GEÇİCİ KORUMA STATÜSÜ SAHİPLERİNİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ NELERDİR?

· İl Göç İdaresi tarafından belirlenen ilde ve belirli bir adreste veya geçici barınma merkezinde ikamet etmek,
· Valilikler tarafından belirlenen şekil ve sürelerde bildirimde bulunmak (İmza yükümlülüğü vs.)
· Çalışma durumuna ait güncel bilgileri otuz gün içinde bildirmek (İşe giriş-işten çıkış),
· Gelir ve taşınmazlarını otuz gün içinde bildirmek,
· Adres, medeni hâl ve ailelerindeki doğum ve ölüm gibi kimlik bilgisi değişikliklerinin yirmi iş günü içinde bildirmek,
· Diğer kişisel verilerini yetkili makamlara vermek,
· Kendilerine sağlanan hizmet, yardım ve diğer imkânlardan haksız olarak yararlandığının tespit edilmesi hâlinde, bedellerini geri ödemek,
· Genel Müdürlük veya valilik tarafından yerine getirilmesi istenilen diğer hususlara uymak.

GERİ GÖNDERME YASAĞI NEDİR?

Geri göndermeme ilkesine göre, sığınma talebinde bulunan kişi, yaşam ve özgürlüğünün tehlike altında olacağı varsayılan bir ülkeye geri gönderilemez. İlgili kişi, dönmek zorunda bırakıldığı ülkede zulüm ile karsı karsıya ise, sınırdaki devlet görevlileri için reddetmeme yükümlülüğü de, geri göndermeme ilkesinin önemli bir parçasını oluşturur.